De Klusbus: klein klusje, groot plezier

De studenten van Summa Bouw rijden rond in de regio Eindhoven om uiteenlopende klusjes op te pakken voor buurtbewoners en ouderen met een zorgvraag. Zo genieten ouderen nog langer van hun eigen huis en ontwikkelen de studenten waardevolle vaardigheden.

Summa Bouw draait een innovatieproject waarbij eindejaarstudenten grote klussen oppakken. Twee jaar geleden kwam Summa Zorg in contact met teamleider Mieke Geutjens. Het idee ontstond om ook een klusbus in te richten waarmee studenten kleine klusjes kunnen opknappen bij de bezoekers van wijkleerbedrijf Lokaal⁺. Sindsdien rijden ze een keer per week om te metselen, timmeren, verven, stuken, tegelen, behangen, installeren en te werken met elektra. De aanvrager is alleen het geld kwijt voor de materialen en een kleine onkostenvergoeding van €5.

De Klusbus is heel populair en er komen veel aanmeldingen binnen bij Lokaal⁺. Zij zetten dit door naar Summa Bouw, waarna de studenten zelf afspraken inplannen om bij de aanvragers langs te gaan. De studenten worden begeleid door timmerman Edwin Hermkens. De vragen zijn heel uiteenlopend, van het in elkaar zetten van een kastje tot het schilderen van een muur. Het is heel leerzaam voor de studenten, omdat ze het hele proces regelen, inclusief bijvoorbeeld het opstellen van offertes en het regelen van de materialen. Ze doen er bovendien hele nuttige sociale vaardigheden op. De studenten vinden het heel leuk om bij de mensen thuis te komen en ze met kleine klusjes zoveel plezier te brengen.

Wil jij de studenten aan het werk zien? Bekijk de video!