Een feestelijke opening van de Slimme Zorgwoning

Op woensdag 5 oktober vond de publieke opening van de Slimme Zorgwoning plaats aan de Willem de Rijkelaan 3 te Eindhoven. Met trots presenteerde het projectteam bestaande uit Jolanda van den Bersselaar, Marc Zwamborn, Pieter Schendstok en Susan Metz de woning aan vele partners en geïnteresseerden. Met hulp van stagiaires en studenten werd het een dynamische en interactieve bijeenkomst.

De middag ging van start tijdens een presentatie over het realiseren van de Slimme Zorgwoning waarin ook Tinybot Tessa een rol toebedeeld kreeg. Live was te zien hoe drie studenten de domotica in de Slimme Zorgwoning installeerden. Later op de middag kreeg iedereen de kans om in kleinere groepen de Slimme Zorgwoning te bekijken. Hier werd ook informatie verstrekt over de Slimme vloer in de woning. Tenslotte werd de ‘wall of partners’ gepresenteerd waarna er geproost kon worden op een geslaagde en waardevolle aftrap van dit project.

Tevreden partners

De partners reageerde enthousiast bij het zien van de Slimme Zorgwoning. Allen hebben hun eigen beweegredenen om dit project te steunen. Zo vertelt een vertegenwoordiger van KBO-Kring Eindhoven blij te zijn dit project te kunnen voorzien van waardevolle tips betreft de vraag van ouderen. Veel ouderen hebben niet in de gaten dat de technologie zich al tot zo ver heeft ontwikkeld. Een vloer die kan registreren of iemand al uit bed is gestapt, is voor ouderen iets onbegrijpelijks. Om angst weg te nemen is volgens KBO-Kring Eindhoven goede begeleiding en individuele aandacht noodzakelijk. De leverancier van de slimme vloer, The Surface Network, zegt de Slimme Zorgwoning te gebruiken om data te verzamelen. Zij vragen Lokaal⁺ input te geven over de vloer waarna deze mogelijk verbeterd kan worden.

Een streepje voor

“We hebben wel een hectische week achter de rug hier bij Lokaal⁺”, vertellen twee studenten aan de opleidingen Summa Sociaal cultureel werker en Summa Helpende Zorg en Welzijn. Beide lopen ze stage in Lokaal⁺ en waren betrokken bij de opening van de Slimme Zorg Woning. “Een tegenslag in de bouw van de woning moest begin deze week nog worden hersteld. Terwijl de sfeer hier wat gespannen en chaotisch was, kwamen vele bezoekers al een kijkje nemen. Natuurlijk super fijn dat er al veel aandacht voor de Slimme Zorgwoning is maar we waren hier nog niet helemaal op voorbereid.” Ondanks de gekke situatie, wisten de studenten alle activiteiten voor hun bezoekers door te laten gaan. Zelf hebben de studenten nog niet veel informatie gekregen over de Slimme Zorgwoning en de technologische ontwikkelingen die in de lesstof geïmplementeerd gaan worden. In de wandelgangen wordt hier wel over gespeculeerd. “We begrijpen wel waarom deze toepassingen er komen. Wij zijn ervan overtuigd dat wij straks een streepje voor hebben wanneer wij op de arbeidsmarkt treden omdat we al met deze apparatuur overweg kunnen.”

Tot snel

Met trots kijkt het projectteam van Samen Slim Zorgen Thuis terug op fijne samenwerkingen. “Prachtige prestaties zijn geleverd en het is mooi om te zien dat we elkaar versterken en daardoor dit bereikt hebben.” Summa Zorg nodigt iedereen uit om de Slimme Zorgwoning eens te komen bekijken. Tot snel.