Het GeheugenSteuntje helpt

“Eén van de kwaaltjes waar we tegenaan lopen als we ouder worden, is het gevoel dat ons geheugen achteruit gaat”, geeft Gerrie van der Zanden aan. Samen met Hannie van Dijck is zij vrijwilliger van het ‘GeheugenSteuntje’. Gerry: “Via het GeheugenSteuntje geven wij ondersteuning aan mensen waarbij het geheugen achteruit gaat en mantelzorgers. Soms gaat het gewoon om een luisterend oor te bieden en hen wegwijs te maken. Het is leuk om te doen.”

Laagdrempelig

Hannie: “Het GeheugenSteuntje maakt deel uit van Lokaal⁺ bij Summa Zorg. Binnen Lokaal⁺ organiseren ze activiteiten voor senioren. Dat is onze doelgroep. De drempel is voor hen daardoor laag om ook even bij ons langs te komen. We beschikken over boeken over dementie en andere hulpmiddelen, zoals een koffer met attributen en geheugenspelletjes. Studenten die stage lopen bij Lokaal⁺ spelen de spelletjes met de senioren. Dat is fijn, want wij kunnen er niet altijd zijn. Er zitten bijvoorbeeld cd’s in de koffer. De liedjes wakkeren herinneringen aan waardoor senioren over vroeger beginnen te vertellen.”

Kennis delen

Gerrie: “Met het GeheugenSteuntje willen we ervoor zorgen dat met de nodige hulp mensen met geheugenproblemen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. We organiseren daarom regelmatig themabijeenkomsten. Natuurlijk wilden we ook graag onze medewerking verlenen aan een workshop tijdens de bijeenkomst ‘Ervaar mantelzorg 2.0’. Hannie en ik hebben cursussen gevolgd over dementie en hoe ermee om te gaan. Deze kennis willen we graag met anderen delen, zodat het onderwerp bespreekbaar wordt. Daar doen we het voor. Loop zeker een keer bij ons binnen!”