Hoe Lokaal⁺ een groot succes werd

Dat Lokaal⁺ een waar begrip is moge duidelijk zijn. Inmiddels lopen ruim 200 studenten stage bij het wijkleerbedrijf, blijft de vraag naar ondersteuning in de thuissituatie groeien en melden steeds meer instellingen en gemeenten zich om samen te werken. Vandaag vertelt Jolanda van den Bersselaar, teamleider wijkleerbedrijf Lokaal⁺, over hoe het begon, het succes én de toekomstplannen.

Tien jaar geleden werd het initiatief Lokaal⁺ in het leven geroepen. Destijds ging het alleen om een ruimte waar senioren de kans kregen leuke activiteiten te doen met studenten zoals koken en gymmen. Dat initiatief was mooi maar werd langzaam minder. Toen Hilde Meijs directrice werd van Summa College was het tijd voor een ommezwaai. Zij besloot Lokaal⁺ nieuw leven in te blazen en samen te werken met Viedome. Er kwamen technische vernieuwingen zoals de zorgcentrale en een digitale community. Senioren maakten kennis met manieren om langer thuis te wonen.

Het gouden idee

“Vanuit de reguliere instellingen merkten we dat er minder stageplekken waren voor niveau 2 studenten. Tegelijkertijd kwamen er vragen terecht bij Lokaal⁺ of er studenten waren die konden helpen bij bijvoorbeeld huishoudelijke taken. Daar is het idee ontstaan om een wijkleerbedrijf op te starten”, vertelt Jolanda. Dat idee pitchte Hilde Meijs bij Calibris. Destijds deelden zij de certificaten uit aan erkende leerbedrijven. Ze won de wedstrijd en het balletje ging rollen. “We kregen een jaar de tijd om wijkleerbedrijf Lokaal⁺ van de grond te krijgen. Een groep van 20 studenten ging stagelopen bij mensen thuis of binnen instellingen met een huiskamer. Het werd een groot succes en inmiddels hebben we meerdere grote projecten gehad”, aldus Jolanda.

200 studenten aan de slag

De teller staat momenteel op 200 studenten. Allemaal lopen ze stage bij het wijkleerbedrijf Lokaal⁺. Niet gek dus dat steeds meer gemeenten en instellingen meedoen aan dit prachtige initiatief. De zorgvraag verandert en studenten leveren een enorme bijdrage aan niet geïndiceerde zorg. “Ons doel is om niveau 2 studenten een kans op de arbeidsmarkt te bieden. Ze zijn goed in het signaleren van zaken in een vroeg stadium en ontzorgen mantelzorgers. Ons idee brengen we naar gemeenten en instellingen. We laten zien wat we kunnen betekenen, sluiten aan bij nieuwe initiatieven en bekijken wat er nodig is. Ook vertellen we succesverhalen. Laatst was er bijvoorbeeld een senior die een student een bijbaan heeft aangeboden omdat hij geen afscheid wilde nemen van haar hulp. Zo’n verhaal laat zien hoe gewenst deze ondersteuning”, vertelt Jolanda.

Nieuwe uitdaging

Het succesverhaal achter Lokaal⁺ is mooi maar dat wil niet zeggen dat er niet gewerkt wordt aan nieuwe doelen! “De komende periode willen we Lokaal⁺ verduurzamen. Bijvoorbeeld door er een stichting of coöperatie van te maken. Lokaal⁺ verdient het namelijk om bestaansrecht te krijgen. We willen zonder steun van bijvoorbeeld subsidies nog steeds doorgaan. Dat is de grootste uitdaging voor de toekomst”, aldus Jolanda.