Max, een van de plussen in Lokaal⁺

Lokaal⁺ is een gezellige ontmoetingsruimte voor ouderen vanaf 55 jaar en stagiaires die de opleiding Zorghulp, Helpende Zorg & Welzijn, sociaal cultureel werk of verzorgende IG volgen. Zij worden hierin begeleid door docenten. Om echt de sfeer te kunnen proeven in Lokaal⁺ gaan we even bezoek.

Eén van de personen die je in Lokaal⁺ zeker ontmoet is Max Verkammen. Een positieve en opgewekte, maar vooral een creatieve docente die activiteiten aanstuurt en studenten hierbij begeleid. Dat behulpzame is trouwens een typische karaktereigenschap van alle mensen die je hier aantreft. Max vertelt over Lokaal⁺: “Ik ben hier pas kort werkzaam. Ik was hiervoor docent Zorg & Welzijn. Toen ik hiervoor gevraagd werd heb ik eerlijk gezegd best wel even getwijfeld hoor, maar dat kwam omdat Lokaal⁺ nog onbekend voor me was. Maar weet je? Het is hier zo veelzijdig!”

Senioren en technologie

“De mogelijkheden zijn enorm, het is een echt ontmoetingspunt. Het mooiste vind ik nog wel hoe jong hier leert van oud en de senioren op hun beurt weer leren van de studenten. Neem nou technologie, dat is toch niet meer bij te houden! Dat is voor mijn generatie al lastig, laat staan voor de bezoekers van Lokaal⁺. Daarbij kunnen en willen studenten, die er wel alles vanaf weten, graag helpen. Het is een prachtige wisselwerking die hierdoor ontstaat.” Technologie is sowieso echt een thema bij Lokaal⁺. Zo leggen ze aan iedereen die het wil weten uit wat Viedome is, het systeem voor beeldbellen dat gebruikt wordt bij zorg op afstand. “Hier in Lokaal⁺ verzorgen we demonstraties, maar ook informatiebijeenkomsten, bijvoorbeeld voor de katholieke bond voor ouderen”, aldus Max. “Naast dat soort activiteiten gaan we met senioren ook wandelen, koken, bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut, spelletjes doen en we organiseren ook beautydagen. Deze activiteiten zijn allemaal terug te vinden in het activiteitenprogramma van Lokaal⁺. Mijn werk is dus ook heel afwisselend. Het ontwikkelen en opzetten van veel verschillende activiteiten en het begeleiden van de studenten.”

Koken en eten brengen de gesprekken op gang

Laatst nog hadden we 22 bezoekers van de Katholieke Bond van Ouderen op lunchbezoek in Lokaal⁺. De studenten zoeken dan een recept uit en samen gaan ze de hele lunch bereiden en ook opeten natuurlijk! We hebben ook vaste kookochtenden trouwens. Ook dan zoeken de studenten recepten uit, passend bij het thema van dat moment. Een echte verrassing dus wat je die middag eet. Je kunt zomaar een vegetarische of Italiaanse maaltijd staan te bereiden samen. Dan, maar ook tijdens de creatieve activiteiten zoals schilderen, tekenen, spellen doen en zo, ontstaan de mooiste gesprekken tussen studenten en senioren. Max: “Ik zou het erg leuk vinden als meer senioren de weg naar Lokaal⁺ kunnen vinden. Kom eens een seizoen activiteit uitproberen, zoals het maken van een herfstbloemstuk. Het is laagdrempelig en iedereen is welkom om eens te komen kijken. Je kunt ook meedenken over activiteiten, zo kreeg ik het verzoek om samen een keer sieraden te gaan maken. Ja, waarom niet? We gaan kijken of er genoeg animo is en dan doen we dat gewoon! Gezellig toch?”

Eenzaamheid verdrijven

Het is een prachtig initiatief, Lokaal⁺. Op natuurlijke wijze wordt de eenzaamheid verdreven, studenten in de echte wereld hun toekomstige vak ‘proeven’ en hoe behulpzaamheid alleen maar winnaars kent. Dit initiatief verdient dan ook meer aandacht. Ook eens een bezoekje aan Lokaal⁺ brengen. Neem gerust contact met ons op.