Summa Zorg opent haar eigen Slimme Zorgwoning

Summa Zorg koppelt een Slimme zorgwoning aan haar Lokaal⁺-omgeving. Op deze manier ontstaat er een natuurgetrouwe opleidingsplek waar studenten leren met de nieuwste technologieën om te gaan op het gebied van zorg. Ook nodigt Summa Zorg alle belangstellenden uit om te allen tijde een kijkje te komen nemen en zich te laten informeren door studenten over wat het concreet inhoudt om een aanklikwoning te laten plaatsen als oplossing voor een veilige, prettige en zelfstandige oude dag. De opening van de aanklikwoning vindt plaats op 5 oktober op de locatie Willem de Rijkelaan 3 te Eindhoven.

De arbeidsmarkt voor niveau 2 studenten krimpt. En met het verdwijnen van banen, verdwijnen er ook stageplekken. Als oplossing hiervoor kwam Summa Zorg met wijkleerbedrijf Lokaal⁺. De school nodigt hier ouderen uit voor diverse dagprogramma’s. Georganiseerd en uitgevoerd door studenten onder begeleiding van docenten. Waar studenten voorheen voor hun stage op zoek gingen naar een natuurgetrouwe leeromgeving buiten school, creëert Summa Zorg deze vandaag de dag in de school. Het is hierbij belangrijk dat Lokaal⁺ blijft bewegen naar de veranderende arbeidsmarkt. Zo sluit het aanbod van studenten naadloos aan op de hedendaagse vraag van ouderen.

Een technisch minihuisje

Als gevolg van de veranderende samenleving en economie zijn er steeds meer ouderen en minder verzorgingshuizen. Ouderen zijn hierdoor genoodzaakt om langer thuis te blijven en een beroep te doen op mantelzorgers. De vraag naar zorg verandert. Een unieke oplossing is de Slimme zorgwoning, een minihuisje dat ouderen aan hun eigen of hun mantelzorgers’ huis kunnen koppelen. Deze Slimme zorgwoning is voorzien van allerlei nieuwe technologieën zoals sensoren en camera’s die bij problemen de mantelzorger kunnen waarschuwen. Innovaties worden op deze manier in de praktijk gebracht.

“Sinds vorig jaar leeft het idee bij ons om een aanklikwoning aan te schaffen”, vertellen enkele enthousiaste docenten die werken in de Lokaal⁺ omgeving. “Op het 18 Septemberplein in Eindhoven stond zo’n aanklikunit gepresenteerd. Wij dachten meteen: wat zou het gaaf zijn als we onze studenten in deze realistische werkplek kunnen opleiden! We kunnen ons dan echt onderscheiden van andere huiskamerprojecten en iedereen die wil, mag komen kijken en zich oriënteren op het gebied van mantelzorgen, zorg techniek, nieuwe diensten en aanklikwoningen.”

Zo gezegd, zo gedaan

Het project werd al snel in gang gezet. Vergunningen werden aangevraagd, installateurs werden gecontacteerd en er werd bepaald welke technologieën geïnstalleerd moeten worden. Docenten binnen Lokaal⁺ maakte zich wel een beetje zorgen: krijgen we alle goedkeuringen wel? Werkt alle technologie straks ook echt? Is alles klaar vóór de opening op 5 oktober en kunnen alle dagelijkse activiteiten van Lokaal⁺ ondertussen wel gewoon doorgaan? Maar ondanks deze zorgen konden de docenten niet wachten. “Toen de radiatoren eruit gingen, dacht ik YES! Het gaat eindelijk gebeuren!”, aldus een van de docenten.

Docenten hopen hun enthousiasme over te dragen aan studenten, ouderen en mantelzorgers. Door middel van de Slimme zorgwoning wil Summa Zorg meer bezoekers trekken. De studenten kunnen hen rondleiden en informeren over de mogelijkheden van de Slimme zorgwoning. De betrokken docenten: “Dit project geeft ons een boost. We hebben er super veel zin in!”