Van digibeet tot specialist

“Senioren leren omgaan met computer, tablet of mobiele telefoon. Dat doen we sinds begin dit jaar in Lokaal⁺ tijdens workshops op dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur en op vrijdag van 10.30 tot 13.30 uur. Op vrijdag mogen de senioren mee lunchen en doen we ook andere activiteiten, zoals geheugenspelletjes”, vertelt Karin Bogers, docent Lokaal⁺. “Er loopt momenteel een samenwerking met Media Markt. Senioren (55+) en mensen die geen kennis hebben van computers en mobiele apparaten ontvangen bij aankoop van bijvoorbeeld een i-Pad of smartphone een voucher. Hiermee kunnen ze bij Lokaal⁺ een gratis workshop volgen. Studenten helpen hen wegwijs maken in het gebruik ervan en beantwoorden allerlei vragen. Zo worden ze helemaal up to date.”

Sociaal vaardiger

Student Maurice Reumers loopt stage bij Lokaal⁺ en volgt de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Maurice: “Ik vind het heel leuk om de senioren op weg te helpen. Als ik het antwoord zelf niet weet, zoek ik het op bij Google. Het contact is fijn en iedereen is aardig. Ik drink een kop koffie met hen en doe een babbeltje. Soms heeft het even tijd nodig om contact te leggen, maar dat gaat steeds makkelijker.” Karin vult aan: “Je ziet de studenten groeien. Je merkt dat ze sociaal vaardiger worden en veel kunnen leren van onze gasten.”

Gezelligheid

De gasten reageren positief op het initiatief, zoals Truus Rijnders en Gerard Reijngoud. Truus: “In de herfst van mijn leven wil ik dit nog meebeleven. Ik kan iedereen bereiken via mail en ik maak zelfs gebruik van Pinterest (social media). Ik kom vooral voor de gezelligheid en om samen te lunchen. Thuis zit ik ook maar alleen. De studenten reageren erg leuk en zien mij als hun oma. Als ik een keer ziek ben, zeggen ze: ‘Waar is Truus?’.” Gerard sluit zich daar helemaal bij aan: “Ik was een digibeet en nu bijna een expert. Ik weet ondertussen veel van computers en smartphones en daag de studenten graag uit met mijn vragen.”