Wijnexcursie Lokaal⁺ was een groot succes!

Buurtbewoners kunnen bij Lokaal⁺ terecht om anderen te ontmoeten en samen met studenten leuke activiteiten te ondernemen. Ze bereiden een maaltijd, maken een wandeling in de buurt of zijn creatief bezig. Vorige maand trokken een aantal bezoekers er zelfs op uit voor een heuse excursie: een bezoek aan een wijnboerderij!

Op 22 oktober brachten elf deelnemers, één Summa-studente en twee begeleiders een bezoek aan Wijnhoeve Koningsbosch in Oirschot. Eigenaar Ruud ten Bosch, een gepensioneerde hobbyboer, liet vol trots zijn kleine wijngaard zien. Stagebegeleider Fred van Zundert vond de excursie een succes: “We hebben veel geleerd en een hele gezellige middag gehad!”

Wandelen en proeven

Wijnboer Ruud was Freds docent op De Rooi Pannen. Inmiddels is Ruud gepensioneerd en runt een B&B en eigen wijngaard. Hier geeft hij regelmatig rondleidingen. De deelnemers van Lokaal⁺ maakten eerst een wandeling over de wijngaard, waar Ruud volop vertelde over het ontstaan van zijn boerderij en het proces van de wijnbouw. Ze mochten ook een kijkje nemen in de ruimte waar Ruud zijn wijn maakt. Fred: “Het is een hobbyboer met gemiddeld 150 flessen wijn per jaar. Vanwege de goede zomer verwacht hij het komende jaar zelfs 450 flessen!” Ruud teelt de wijn voor zijn plezier en deelt ze bijvoorbeeld met andere telers van de wijnclub. Ook de deelnemers mochten een paar wijntjes proeven in het speciale proeflokaal.

Geslaagde middag

De bezoekers van Lokaal⁺ hebben een hele gezellige middag gehad. Fred: “Het voelde net als een schoolreisje. De deelnemers waren soms zelfs rebels met hun vragen en opmerkingen. Ze stelden veel interessante vragen en wilden na twee uur eigenlijk nog niet vertrekken.” Ook studente Simone Thomassen vond het een geslaagde excursie: “Ik vond het heel gezellig om mee te gaan en had nog nooit zoiets gedaan. De groep durfde ook alles te vragen aan Ruud, die daar dan weer heel leuk op reageerde. Echt leuk!” Al met al een geslaagd uitje dus. Het viel zelfs zo goed in de smaak dat een aantal van de deelnemers al hebben aangegeven nog meer excursies te willen doen, zoals een bezoek aan een bierbrouwerij of kaasboer. Fred: “We zijn nu een bezoek aan een kerstmarkt aan het organiseren voor december. Leuk dat ze zo enthousiast zijn!”